Šta su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Postoji niz različiih mikroorganizama koji su prirodno nastanjeni u našem telu. Oni nisu nužno loši po zdravlje, ali treba voditi računa o njihovom balansu unutar digestivnog trakta. Probiotike možemo naći u fermentisanoj hrani i suplementima.

 

 

Kakve benefite probiotici donose ljudskom zdravlju?

Mnoge studije su dokazale blagotvorno dejstvo probiotika na ljudski organizam. Njihovo prisustvo u organizmu pozitivno utiče na smanjenje telesne mase, zdravlje digestivnog trakta, ali i na jačanje odbrambenog sistema. Pre svega, probiotici pozitivno utiču na smanjenje osećaja nadutosti stomaka, lečenje dijareje, poboljšanje metaboličkih procesa. Takođe, dokazano je da su probiotici nosioci glavne uloge u borbi imunog sistema sa različitim alergijama, ekcemima i virusnim infekcijama.

 

 

Izvori probiotika i njihova upotreba

Prirodni probiotik se u malim količinama nalazi u jabukovom sirćetu, kiselim krastavčićima i napicima kao što su jogurt i kefir. Međutim, te količine svakako ne zadovoljavaju dnevni unos. Lekari naročito preporučuju upotrebu probiotika ako ste na terapiji antibioticima ili ako ste pobornik zdravije ishrane. Probiotici su poželjni saveznici naročito tokom detoksikacije organizma. Unošenjem probiotika u svoje telo unosite zdrave bakterije, koje pospešuju proces varenja.

 

 

Prijatelj na putovanju

Neretko se dešava da promena klime, vremenske zone i duga iscrpljujuća putovanja nepovoljno utiču na naš metabolizam. Takođe, nedovoljan unos vlakana, kuvane hrane i brz tempo utiču na neredovno pražnjenje creva. Da biste izbegli neprijatnosti ove vrste, na putovanjima uvek u svom neseseru nosite probiotik, koji će normalizovati crevnu floru i održavati metabolizam aktivnim.

Play Video Play Video