Dijareja (proliv) je prilično neprijatna pojava. Ali, takođe, nisu sve dijareje iste, i svaka od njih govori nešto vrlo specifično o vašem zdravlju.   Zbog toga je važno da na osnovu simptoma i manifestacije uvidite o kojoj vrsti dijareje se radi. Određivanjem tačne vrste dijareje koju imate, moći ćete brže i lakše utvrditi uzrok dijareje, kao i adekvatnu terapiju. Dok je recimo akutna dijareja (više od tri vodenaste stolice dnevno), izuzetno česta i nema neki uobičajeni tretman, kod dijareje u trajanju više od nekoliko dana obavezan je odlazak kod lekara. Hronična dijareja koja traje četiri ili više nedelja može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.   Dakle, ako se bavite sopstvenim slučajem dijareje, iako je neprijatno, zapušite nos i pogledajte u toalet, jer ono što vidite, može biti ključ rešenja ove neprijatne tegobe.

 

Osmotska dijareja

Nastaje usled zadržavanja osmotski aktivnih supstanci u crevima, koji za sebe vezuju vodu. Javlja se kod intolerancije na šećer (posebno na laktozu – mlečni šećer), kod upotrebe soli koje se slabo apsorbuju (kao npr. magnezijum-sulfat i natrijum-fosfat), unošenja određenih kiselina (vinska, jabučna, limunska), ili korišćenja veštačkih zaslađivača (manitol, sorbitol) i slično.   Zbog akumulacije ovih nepoželjnih sastojaka javlja se povećano prisustvo vode u crevima i dolazi do rastezanja crevnih zidova. Ovo ubrzava pokrete creva i skraćuje vreme zadržavanja štetnih materija unutar creva, što dovodi do čestih pojava vodenastih stolica.

 

Sekretorna dijareja

Javlja se kao posledica povećanja lučenja elektrolita i drugih materija u tankom i debelom crevu. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi, neapsorbovane masti iz hrane, neke vrste lekova ili, u retkim slučajevima, problem sa štitnom žlezdom.   Sekretorna dijareja može da izgleda kao osmotska dijareja. Ovaj tip dijareje se javlja deset puta češće kod žena nego kod muškaraca, i to posebno kod osoba starijih od 60 godina. Obično prolazi bez težih simptoma, ali se mogu javiti povraćanje, abdominalni bol, nadutost trbuha i gubitak težine. Ako imate ovu vrstu dijareje, obavezno je javljanje lekaru.

 

Eksudativna dijareja

Eksudativna ili upalna dijareja se javlja u slučaju oboljenja crevne sluznice koja dovode do upale sluzokože creva i pojave otoka.     Obično je povezana sa zapaljenskim bolestima creva kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, a takođe je može izazvati i ešerihija koli. Posledica ove dijareje je pojava krvi, sluzi i drugih materija u crevnom sadržaju, što značajno povećava količinu tečnosti u stolici. Ako imate krv i gnoj u stolici, odmah zatražite lekarsku pomoć.

 

Paradoksalna dijareja

Ova vrsta dijareje se dešava kada ljudi imaju ozbiljnu konstipaciju, tj. pojavu zatvora. Rešavanje problema zatvora trebalo bi da pomogne, a u težim slučajevima je potrebna lekarska pomoć. Može javiti i kod dece, nekada i kod osoba sa mentalnim bolestima.

 

Pseudo-dijareja

Ova vrsta dijareje se obično javlja kod sindroma nervoznih creva, kao i zbog konstipacije, tj. zatvora, kao i kod paradoksalne dijareje. Ako se sa uključivanjem više vlakana u vašu ishranu stanje ne popravi, potrebno je da porazgovarate sa svojim doktorom o narednim koracima rešavanje ove dijareje.    

 

Psihogena dijareja

Psihogena ili emocionalna dijareja nastaje u trenucima pojačane nervne napetosti, kada snažna stimulacija parasimpatičkog nervnog sistema izaziva povećanje lučenja tečnosti u završnom delu debelog creva. Ovu dijareju mogu izazvati razni emotivni momenti, psihička stanja, hladnoća, menstrualni ciklus kod žena i slično.  

Play Video Play Video