Zemlja šarenog, magičnog i toplog mora, drevnih piramida, sjajnih dana slavne civilizacije – takođe je i zemlja začina, ukusa i mirisa koji mame. Posetiti Egipat znači obogatiti svoja iskustva i prirediti sebi nezaboravan odmor!

 

Egipat leto 2023.

Dakle, odabrali ste ili razmišljate o Egiptu ovog leta?

 

Sjajan izbor! Egipat je egzotična destinacija namenjena svima onima koji, pored opuštanja, na svom odmoru žele i da vide prizore i znamenitosti od kojih zastaje dah. A Egiptu ne manjka ni sadržaja za uživanje a ni onih kulturno-istorijskih!

 

Dva najpopularnija letovališta su Hurgada i Šarm el Šeik.

 

Hurgada se oslanja na svoju peščanu obalu od skoro 40 km, prepunoj hotela, barova i uređenih plaža. U ovom egipatskom biseru ćete sresti turiste tokom cele godine. I to ne slučajno! Flora i fauna u ovom delu zemlje su zaista veoma bogate i prirediće vam pravi praznik za oči. Nekada malo ribarsko selo danas je postao ozbiljan grad sa preko 250 000 stanovnika. Naravno, upravo zbog tog brzog rasta u Hurgadi se prepliću novi i stari, autentični deo, kao i turistička zona sa najrazličitijim sadržajima za idealan odmor.

 

Što se Šarm el Šeika tiče, ovaj dragulj Sinaja je takođe živ tokom čitave godine. Suva, topla i prijatna klima dozvoljavaju turističku sezonu tokom sva četiri godišnja doba, a bogati priobalni podvodni riblji svet toplog mora učinili su Šarm el Šeik svetski poznatom turističkom destinacijom. Ovo danas mondensko i izrazito kosmopolitsko letovalište osvaja svojom lepotom i bogatstvom života tropskog mora, sprudova i koralnih plaža, gde kupanje ili ronjenje u prirodnom akvarijumu raznovrsnog ribljeg sveta predstavlja jedinstven doživljaj!

 

Obilazak egipatskih lepota i čuda

Šta videti u Egiptu?

 

Naravno, prve na listi su piramide u Gizi. Jedino čudo iz antičkog sveta koje je ostalo sačuvano, ove piramide je šteta zaobići. Pored najveće Keopsove, obiđite Kefrenovu i Mikerinovu piramidu, sve veoma blizu jedna druge. Inače, u Egiptu postoji preko 140 različitih piramida a najstarija je ona u Sakari, poznata kao Džozerova piramida, stara čak 4600 godina!

 

Pored piramida, obiđite i čuveni kompleks hramova u Karnaku. U Luksoru ćete pronaći i hram pomalo kontrovezne kraljice Hatšepsut, koja je posle Kleopatre najpoznatija žena čitavog starog Egipta.

 

U Dolini kraljeva videćete impresivne grobnice faraona a priuštite sebi i vožnju najdužom rekom na svetu, koja prolazi kroz čak 11 država! Naravno, u pitanju je Nil i krstarenje ovom rekom jedna je od stvari koje jednostavno morate isprobati dok ste u Egiptu.

 

Egipat leto 2023.: Saveti za Egipat

Važno je da potpuno pripremljeni odete na bilo koji put a kamoli na tako egzotičnu destinaciju kao što je Egipat, gde ni klima, ni jezik, ni hrana nisu ni slični našim. Pre svega, pazite se vrućine. Obavezno se hidrirajte i zaštitite od sunca, čak i kada vam deluje da vam nije vruće – sklanjajte se u hlad u najtoplijim časovima. Obilazite znamenitosti rano ujutro a vrelo popodne ostavite za bazen ili plažu.

 

Čuvajte se i džeparoša koji su u Egiptu zaista pravi mađioničari!

 

Pored toga, pazite i gde pijete vodu, kao i kakav je restoran u koji sedate.

 

Hrana u Egiptu

Egipatska kuhinja u velikoj meri koristi živinu i jagnjetinu, mahunarke, povrće i voće iz bogate egipatske doline i delte Nila. Primeri egipatskih jela uključuju povrće punjeno pirinčem, kao i listove vinove loze, humus, falafel, šavarmu, kebab i koftu, fava pasulj, kušare, sočivo i testenine, čorbu od bamija… Lokalna vrsta pita hleba poznata kao eish baladi je glavni osnov egipatske kuhinje, a proizvodnja sira u Egiptu datira iz prve egipatske dinastije, pri čemu je Domiati bila najpopularnija vrsta sira koja se i danas jede.

 

Značajna količina jela egipatske kuhinje je vegetarijanska, kako zbog istorijski visoke cene mesa, tako i zbog potreba koptske hrišćanske zajednice, kojima vera zahteva u suštini vegansku ishranu veći deo godine. Od mesa, jagnjetina i govedina se često koriste za roštilj. Iznutrice su popularna brza hrana u gradovima, a foie gras je poslastica koja datira od najmanje 2500. godine pre nove ere. Riba i morski plodovi su uobičajeni u egipatskim priobalnim delovima.

 

Čaj je nacionalno piće Egipta, a pivo je najpopularnije alkoholno piće. Popularni deserti u Egiptu su baklava, basbusa i kunafa. Uobičajeni sastojci u desertima uključuju urme, med i bademe.

 

Egipat leto 2023.: Spremni za avanturu u Egiptu!

Jedino što, pored pakovanja, preostaje je dobra i temeljna organizacija i planiranje puta. Odaberite atrakcije koje su vam blizu ali, ostavite dovoljno dana i za lenčarenje i uživanje u toplom moru, suncu i egipatskim specijalitetima. A kako bi to zaista bilo baš onako kako ste planirali, stručnjaci preporučuju da svoj stomak pripremite na vreme.

 

Naime, putnička dijareja je veoma čest i još više nepoželjan gost na mnogim putovanjima. Od njega najčešće „stradaju“ muškarci i žene između 20 i 40 godina ali, ni najmlađi a i svi ostali nisu imuni. Najčešće se dobija preko hrane i vode a dodatno je neprijatna jer se prenosi izuzetno lako sa osobe na osobu. Kako ne biste sebi ni drugima zagorčali dugo željeni odmor, preporuka je da na vreme počnete da uzimate probiotik. Najmanje sedam dana pred put, kao i tokom čitavog boravka.

 

Ipak, obratite pažnju da ni svaki probiotik nije sigurna zaštita.

 

Bulardi® Probiotik – rešenje za putničku dijareju

Saccharomyces Boulardii najmoćnija je probiotska gljivica koja pruža najjaču zaštitu vašeg stomaka i crevne flore. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma! U ponudi, kako online iz udobnosti vašeg doma, tako i u bolje snabdevenim apotekama, možete naći Bulardi® 500 za odrasle, kao i Bulardi® Junior specijalno kreiran za osetljv dečji stomak. Svaki Bulardi®  obezbeđuje sjajnu zaštitu od putničke dijareje, pogotovo ukoliko ga uključite u svoju rutinu i pre polaska na put. Pored zaštite stomaka, on pruža i podršku vašem imunom sistemu, što je veoma važno kada menjate sredinu u kojoj boravite.

 

Zato je ovog leta Bulardi® u trendu, kao i u svakom koferu! Uživajte u čarima Egipta bez brige o putničkoj dijareji i pobrinite se da čitava porodica (ili ekipa) pije Bulardi®  pre puta ali, i nakon što stignete u ovu prelepu zemlju!

Play Video Play Video