Kompleksna zajednica mikroorganizama u crevima naziva se crevna flora, a sadrži stotine različitih vrsta mikroorganizama, najvećim delom bakterija, kao i gljivice i viruse. Većina ovih mikroorganizama nalazi se u debelom crevu, poslednjem delu digestivnog trakta. Crevna flora po mehanizmu i sinhronizovanosti delovanja podseća na funkciju nekog organa. Stoga neki naučnici smatraju crevnu floru „zaboravljenim organom“. Ona vrši razne funkcije veoma važne za zdravlje, proizvodi vitamine, uključujući vitamin K, i neke vrste vitamina B.

Takode, pretvara vlakna u kratkolančane masne kiseline, poput butirata, propionata i acetata, koji hrane zidove crevnog sistema i vrše značajne metaboličke funkcije. Takođe, stimulišu imunološki sistem i regulišu rad creva, te sprečavaju štetne supstance da se rašire po organizmu. Važno je imati na umu da nisu svi mikroorganizmi crevne flore korisni. Upravo zbog toga su nam izuzetno važni prirodni probiotici – da bi izvršili ravnotežu u našim crevima.Crevna flora je, zapravo, veoma osetljiva na moderni način ishrane i stil života, a narušavanje njenog balansa povezano je s mnogim oboljenjima.

Ovo uključuje gojaznost, dijabetes tip 2, metabolički sindrom, srčana oboljenja, kao i rektalni kancer, Alchajmerovu bolest, depresiju i dr. Najbolji prirodni probiotici u hrani i dragocena probiotička vlakna, mogu pomoći pri održavanju balansa crevne flore.

Play Video Play Video