Zašto deca dobijaju dijareju češće od odraslih? Dijareja ( proliv ) je način da se organizam sam izbori sa uzročnicima infekcije, i u većini slučajeva traje nekoliko dana do nedelju dana. Dijareja je često praćena groznicom, mučninom, povraćanjem, grčevima i dehidratacijom.

 

Neki od najčešćih razloga zašto dolazi do proliva kod dece:

 

  • infekcija virusima poput Rotavirusa, bakterijama poput Salmonele i retko, parazitima kao što je Đardija. Virusi su najčešći uzročnici dijareje kod dece. Pored kašastih ili vodenih stolica, simptomi virusnog gastroenteritisa često uključuju povraćanje, bol u stomaku, glavobolju i groznicu i mogu da traju 5-14 dana
  • lekovi kao što su laksativi i antibiotici takođe mogu da dovedu do dijareje kod dece, kao i odraslih osoba.
  • trovanje hranom takođe može izazvati dijareju kod dece. Simptomi se obično jave brzo, mogu uključivati povraćanje i prolaze za 24 časa.
  • drugi uzroci dijareja mogu biti Sindrom nervoznih creva, Kronova bolest, alergije na hranu i Celijakija.

 Ako niste sigurni šta je izazvalo dijareju kod vašeg deteta, pozovite svog pedijatra.

 

 

Tretman proliva kod dece najčešće uključuje sledeće:

 

  • Bebama i maloj deci treba ponuditi dodatno majčino mleko ili rastvor za oralnu rehidraciju, pošto sama voda nema dovoljno natrijuma, kalijuma i drugih hranljivih materija za bezbedno rehidriranje veoma male dece. Starija deca sa dijarejom mogu piti sve što vole da ostanu hidrirani, uključujući i preparate za rehidraciju. Ako vaše dete povraća, dajte mu češće po mali gutljaj, umesto da pije previše tečnosti odjednom.
  • Dajte detetu blagu hranu u svakodnevnoj ishrani. Počnite sa BRAT dijetom ( Bananas,Rice,Applesauce,Toast ), odnosno uključite bananu, pirinač, kompot od jabuka, tost. Kasnije uvedite lako svarljive namirnice, koje imaju visoku energetsku i nutritivnu vrednost, a to su: testenina, kukuruzni griz, razne žitarice, jaja, sir, kao i  manje količine maslaca i visokokvalitetnih biljnih ulja.
  • Uključite Cink kroz primenu nekog preparata koji ga sadrži. Cink spada u esencijalne minerale – mikroelemente, zato što se u našem organizmu nalazi u izuzetno maloj količini, ali ima veliki značaj i bez njega ne možemo. Svetska zdravstvena organizacija ( WHO ) i UNICEF su dali zvaničnu preporuku da cink treba da bude sastavni deo tretmana za rešavanje problema dijareje. Deca sa dijarejom imaju smanjenu koncentraciju cinka u plazmi. Cink dokazano efikasno smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dečije dijareje.
  • Uvedite neki probiotski preparat, zato što je proliv odbrambeni mehanizam kojim se telo čisti od uzročnika infekcije, ali tokom tog procesa narušava se ravnoteža probiotskih kultura koje nastanjuju gastrointestinalni system. Zbog brojnih kliničkih studija i iskustava pacijenata koja potvrđuju njegovu efikasnost, Evropsko društvo pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista(ESPHAGAN) preporučuje S. boulardii kao prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareja.
  • Posmatrajte svoje dete. Pozovite svog pedijatra ako se simptomi vašeg deteta ne poboljšavaju ili vaše dete ima znake dehidracija, kao što je plakanje bez suza, manje vlažnih pelena nego obično, urina koji je tamniji od uobičajenog ili potonulo meko mesto na vrhu glave.

 

Bulardi Probiotik Junior

 

Na našem tržištu se već duži niz godina nalazi Bulardi Probiotik Junior, jedinstven probiotski preparat, koji upravo sadrži kombinaciju Saccharomyces boulardii (probiotske culture) i Cinka,  i čije dejstvo antibiotici, ukoliko je potrebno da se koriste kod nekih tipova dijareja, ne mogu da oslabe,  zbog čega se može koristiti i istovremeno sa antibioticima. Efikasna doza od 5 milijardi probiotske kulture S. boulardii i 5mg Cinka u rekordnom roku normalizuje rad creva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje dijareje kod dece i dodatno jača imunitet.

Play Video Play Video