Prema zvaničnoj definiciji „prirodni probiotici su živi organizmi koji pružaju zdravstvene pogodnosti domaćinu, kad se koriste u odgovarajućoj dozi“. To su najčešće vrste bakterija, ali takođe postoje neki kvasci koji veoma slično deluju. Organizam se može snabdeti probioticima preko brojnih suplemenata, kao i preko hrane spravljene bakterijskom fermentacijom.

Probiotski proizvodi uključuju jogurt, kefir, kiseli kupus, tempeh i to su najčešće korišćeni prirodni probiotici danas, koji se vrlo rado preporučuju.Ne treba ih mesati s prebioticima, prehrambenim vlaknima koja pomažu u održavanju broja dobrih bakterija sto se već nalaze u našim crevima. Postoji više vrsta probiotika koji su se pokazali značajnim za jačanje imuniteta, a najrasprostranjenije grupe uključuju Lactobacillus i Bifidobacterium. Takođe, ima mnogo podvrsta unutar svake grupe, a svaka vrsta ima mnogo sojeva.

Različiti prirodni probiotici u hrani ili kapsulama su korisni za različita zdravstvena stanja, pa je samim tim potrebno odabrati onaj odgovarajući.

Naša topla preporuka je naravno Bulardi Probiotik.

Play Video Play Video