Šta je putnička dijareja?

Sa dr Ninom Ristić, pedijatrom gastroenterologom, iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova, razgovaramo o tome zbog čega se infekcije na putovanjima češće javljaju kod dece, i da li se tegobe mogu sprečiti.

Nekada se ovaj problem povezivao sa destinacijama poput Severne Afrike, Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i sl. Međutim, danas se zna da je putnička dijareja česta i kod putnika koji letuju u zemljama poput Crne Gore, Grčke, Turske, Bugarske ili Hrvatske. Iako se ovaj problem ređe javlja u severnijim i hladnijim krajevima, bitno je istaći da putnička dijereja može da se javi i na „pretpostavljeno sigurnim“ destinacijama, poput banja i planina.

Putnička dijareja je čest zdravstveni problem među putnicima svih uzrasta, od kojih su najosetljivija deca. Ovaj problem se javlja kod oko 20 miliona putnika svake godine. Procenjuje se da je od 50% do čak 80 % ljudi imalo putničku dijareju bar jednom u životu.

Putnička dijareja je zapravo akutna infektivna dijareja, koja se prenosi preko kontaminirane hrane, vode ili drugih tečnosti (npr. sirovo ili nedovoljno pečeno meso i morski plodovi, sirovo voće i povrće, voda iz slavine, led, nepasterizovano mleko i drugi mlečni proizvodi). Do početka simptoma obično prođe 2-3 dana. Uzročnici mogu da budu bakterije, virusi ili paraziti.

 

Putnička dijareja i uzroci

Iako su, u Evropi,  najčešći uzročnici akutne infektivne dijareje kod dece virusi (npr. rotavirus, adenovirus, norovirus), putničku dijareju nešto češće izazivaju bakterije (npr. Escherichia coli, Campilobacter jejuni, Salmonela itd). Pored toga nastanku putničke dijareje mogu da doprinesu faktori koji smanjuju odbrambenu sposobnost organizma. Stres, lokalna hrana i voda i poremećen dnevni telesni ritam mogu da poremete rad dobrih bakterija u našim crevima koje su prva linija odbrane od infekcije.

Glavni simptom je dijareja koju karakteriše promena u broju (≥ 3) i/ili gustini stolica. Dijareja traje obično do 7 dana, a veoma retko duže od 14 dana.  Ostali simptomi koji mogu da se jave su bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak apetita i malaksalost. Takođe, moguća je, iako ne česta, pojava krvi i sluzi u stolici. Tegobe se obično javljaju tokom prvih dana putovanja, ali putnička dijareja može da se javi u bilo koje vreme tokom puta, pa čak i do mesec dana po povratku sa letovanja. Putnička dijareja je posebno opasna za decu zbog mogućeg ozbiljnog gubitka tečnosti.

 

Možemo li sprečiti ovaj problem?

Poželjna strategija za sprečavanje putničke dijareje i kod dece i kod odraslih bi bila izbegavanje kontaminirane hrane i tečnosti, što je u praksi veoma teško izvodljivo. Primena antibiotika je retko potrebna za lečenje putničke dijareje. Najbolji strategija jeste primena probiotskog preparata, koji pomaže vezivanje i eliminaciju uzročnika infekcije, pojačava imunološki odgovor i pomaže ponovnom uspostavljanju normalne mikroflore.

Pri izboru probiotskog preparata neophodno je voditi računa o izboru soja, a na osnovu mnogobrojnih studija sada znamo da nije svejedno koji se probiotski preparat koristi.  Saccharomyces boulardii je probiotska gljivica koja se preporučuje za sprečavanje putničke dijareje*,** kod dece i odraslih u dozi od 5-10 milijardi ćelija probiotske kvasnice. Međutim, ni izbor dobrog soja ne garantuje stabilnost i kvalitet preparata. Osetljivost probiotika kao živih mikrorganizama  na ekstremne uslove poput visoke temperature, vlažnog vazduha veliki su izazov za proizvodnju probiotskih preparata. Na tržištu Srbije, a i šire, dostupni su preparati u a-tech pakovanju . Zbog toga lično, uvek preporučujem preparate koji su upakovani u inovativno a tech pakovanje koje obezbeđuje dodatnu stabilnost i kvalitet probiotskim prepratima, jer štiti žive mikroorganizme od kiseonika, vlage i svetlosti.

U cilju bolje pripreme digestivnog trakta za putovanje savetuje se Bulardi®/ Bulardi® JUNIOR 1 kapsula dnevno bar 3 dana pre puta i sve vreme trajanja putovanja, kako  kod dece, tako i kod odraslih.

 

Šta ako se putnička dijareja ipak desi?

Ukoliko niste na vreme krenuli sa probiotskim preparatom pa se dijareja ipak desi, treba odmah krenuti sa Bulardi® JUNIOR probiotikom. On sadrži preporučenu dozu od 5 milijardi ćelija probiotske gljivice S. boulardii i 5 mg cinka, uz obaveznu nadoknadu tečnosti i elektrolita. Cink doprinosi kraćem trajanju dijareje, smanjuje gubitak tečnosti kod dece i dodatno jača imunitet.

 

 

Dr Nina Ristić, pedijatar gastroenterolog, na  kraju razgovora posebno naglašava bezbednost primene ove probiotske gljivice kod dece, jer ne nastanjuje digestivni trakt i nakon nekoliko dana se u potpunosti eliminiše iz organizma. Zbog svoje veličine, za sebe vezuje veći broj patogena, izazivača dijareje i brže ih eliminiše iz creva deteta.

 

Dr Nina Ristić
pedijatar gastroenterolog
Univerzitetska dečja klinika, Tiršova

 

Reference: 

* McFarland LV. Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Med Infect Dis. 2007 Mar;5(2):97-105.

** Sniffen JC, McFarland LV, Evans CT, Goldstein EJC. Choosing an appropriate probiotic product for your patient: An evidence-based practical guide. PLoS One. 2018 Dec 26;13(12):e0209205.

Play Video Play Video