Jedna od čestih tema vezanih za putovanja i zdravlje svakako je putnička dijareja. Za mene, kao pedijatra, posebno važna jer su tegobe i posledice specifičnije nego u odraslom uzrastu.

 

Zašto se javlja putnička dijareja?

Putnička dijareja se može javiti zbog promene geografske sredine, promene klime, posebno kod udaljenijih destinacija, ili odlaskom u zemlju gde je uobičajeno konzumiranje začinjenije hrane.

 

Kako počinje putnička dijareja?

Tegobe mogu nastati 2-3 dana po dolasku na destinaciju, nekada i kasnije. Karakteriše ih skup ili neka od sledećih tegoba: nagli početak, mučnina, grčevi u stomaku, vodene prolivaste stolice, povraćanje.

 

Da li paraziti izazivaju putničku dijareju?

Najčešći izazivači su razni sojevi bakterija (E. coli, Salmonella, Shigella), virusi kao što je Norwalk ili paraziti. Svi ovi, i drugi izazivači, najčešće se mogu naći u neispravnoj vodi iz vodovoda, u nedovoljno termički obrađenom mesu i jajima, nedovoljno opranom svežem voću ili lisnatom povrću.

 

Da li je putnička dijareja zarazna?

Bolest je zarazna, tako da tegobe može da ima više članova porodice, pri čemu su deca najosetljivija kategorija jer se kod njih dehidracija i poremećaj elektrolitnog balansa brže ispolji nego kod odraslih. Zbog toga treba započeti nadoknadu tečnosti, najpravilnije nekim od rehidracionih rastvora, i dati odgovarajući probiotik. Bulardi®, odnosno Bulardi junior®, je svakako probiotik koji je izbor zbog sastava (Saccharomyces boulardii), kao i pakovanja koje omogućuje da se kvalitet preparata održi.

 

Da li putničku dijareju kod dece možemo sprečiti?

Preporuka pedijatra je da se probiotik da 5 do 7 dana pre polaska na put i u toku boravka na destinaciji, čime će se značajno smanjiti mogućnost razboljevanja. I, naravno, voditi računa o higijeni ruku, konzumiranju flaširane vode i dobro opranog voća i povrća, kao i termički dobro obrađene hrane.

Srećan put!

 

Dr Branka Jocić – pedijatar,

privatna ustanova Hemikal,

Valjevo

 

Play Video Play Video