Završavate sa poslom i drugim obavezama, dugo očekivani odmor uskoro počinje, pripreme za put su gotove, koferi gotovo spakovani, euforija počinje…

 

A da li ste znali da su pored bolesti vožnje, putničke dijareje najčešći zdravstveni problem na putovanjima?

 

Ima li u torbici sa lekovima ono što Vam je potrebno da to sprečite?

 

Zašto se javlja putnička dijareja kod dece?

Putnička dijareja je čest zdravstveni problem među putnicima svih uzrasta, od kojih su najosetljivija deca. Procenjuje se da je 20-50% putnika ima stomačne tegobe tokom putovanja, a da je 8 od 10 putnika bar jednom u toku putovanja imalo dijareju.

 

Ona nastaje zbog promenjenih uslova uzimanja tečnosti i hrane tokom putovanja i činjenice da lokalna hrana i voda mogu sadržati dopuštene količine mikroorganizama, uobičajenih za to područje, na koje je lokalno stanovništvo naviklo, ali turistima mogu stvarati velike probleme.

 

Najčešče je kontaminirana hrana, voda i druge tečnosti  npr. nedovoljno pečeno meso ili morski plodovi, sirovo, loše oprano sveže voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, voda iz slavine, lokalni specijaliteti koji se prodaju na ulici itd.

 

Na kojim destinacijama se najčešće javlja putnička dijareja?

Putnička dijareja se može javiti tokom putovanja na svim destinacijama: more, planina, jezero i banje. Pogrešno je misliti da se javlja samo na putovanjima na egzotične destinacije poput Afrike, Azije, Južne Amerike. Danas se zna da je česta i kod putnika koji letuju u zemljama poput Crne Gore, Grčke, Turske, Bugarske ili Hrvatske gde odlazi mnogo više naših turista. Ređa je na hladnijim i severnijim destinacijama.

 

Da li su deca pod većim rizikom za nastanak putničke dijareje?

Osobe koje su posebno osetljive i u situaciji povećanog rizika jesu deca, osobe oslabljenog imuniteta, dijabetičari, osobe sa sindromom nervoznih crerva i one koje uzimaju lekove koji utiču na lokalnu odbranu organizma (antacidi, IPP).

 

Stres tokom putovanja, poremećen dnevni unos tečnosti i hrane, higijena uzimanja obroka koja je drugačija nego u kućnim uslovima, lokalna hrana i voda, mogu da poremete rad dobrih bakterija u našim crevima koje su prva linija odbrane od infekcije. Na to su posebno osetljiva deca.

 

Putnička dijareja: Koji su najčešći izazivači?

Najčešći uzročnici akutne infektivne dijareje kod dece su virusi (npr. rotavirus, adenovirus, norovirus), ali putničku dijareju nešto češće izazivaju bakterije (npr. Escherichia coli, Campilobacter jejuni, Salmonela, Shigela itd.), kao i protozoe (Entameba histoltica) i paraziti (Giardia).

 

Koji su simptomi putničke dijareje?

Glavni simptom su učestale, vodene stolice (≥ 3) koje mogu biti praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu, temperaturom, a ponekad i prisustvom krvi u stolici. Simptomi obično traju do sedam dana i kod deteta mogu da rezultuju značjanim gubitkom tečnosti tj. dehidracijom. Dete je tada malaksalo, klonulo, apatično.

 

Simptomi mogu da nastanu prvih dana putovanja, ali i u bilo kom trenutku potom, kao i čak mesec dana po povratku. Vreme javljanja i intenzitet simptoma zavisi od vrste uzročnika i uzrasta pacijenta.

 

Da li zahteva lečenje i koliko dugo traje?

Zbog činjenice da je to uglavnom bolest koje sama prođe, često je jedino potrebno lečenje oralnom rehidracijom, to jest nadoknadom vode i elektrolita i uzimanjem odgovaraućeg probiotika.

 

Preporučuju se preparati koji sadrže Saccharomyces boulardii.

U retkim slučajevima je potrebno uzimati i antibiotike.

 

Naime, dijarejom se gubi puno tečnosti, koju je potrebno nadoknađivati zbog rizika od dehidratacije. Za decu se preporučuju rastvori za oralnu rehidraciju, koji sadrže potrebnu količinu vode i elektrolita prilagođenu uzrastu. Ishrana treba da sadrži lako svarljivu hranu poput supica, barenog povrća, pirinča i barene jabuke.

 

Takođe ako se dijareja ipak desi, treba odmah krenuti sa Bulardi® JUNIOR probiotikom. On sadrži preporučenu dozu od 5 milijardi ćelija probiotske gljivice S. boulardii i 5 mg cinka. Cink doprinosi kraćem trajanju dijareje, smanjuje gubitak tečnosti kod dece i dodatno jača imunitet. Zbog svoje veličine, za sebe vezuje veći broj patogena, izazivača dijareje i brže ih eliminiše iz creva deteta.

 

Putnička dijareja: Kada se treba javiti lekaru?

Medicinsku pomoć treba potražiti kod upornog povraćanja, temperature koja prelazi 38,9 C ̊, pojave krvi u stolici, opšte malaksalosti deteta i kada je prisutan jak bol u stomaku. Posebno treba biti obazriv kod odojčadi i kod dece koja imaju neku hroničnu bolest.

 

Da li možemo i kako prevenirati putničku dijareju i kako?

Svo vreme trajanja putovanja treba redovno prati ruke, piti samo flaširanu vodu, jesti oljušteno ili dobro oprano voće. Hrana koju treba izbegavati su nekuvano meso, sirovo voće i povrće i ulična hrana.

 

U restoranima je najbolje konzumirati hranu koja je dobro termički obrađena, kao najsigurniju opciju.

 

U cilju bolje pripreme digestivnog trakta za putovanje savetuje se Bulardi®/ Bulardi® JUNIOR 1 kapsula dnevno bar 3 dana (optimalno i sedam) pre puta i sve vreme trajanja putovanja, kako kod dece, tako i kod odraslih. Takođe je korisno uzimati ih i nekoliko dana nakon povratka sa puta.

 

Kako izabrati pravi probiotik?

Deci treba davati isključivo dobro ispitane i sertifikovane probiotike koji su adekvatno pakovani da sačuvaju svoj kvalitet i u uslovima puta.

 

Saccharomyces boulardii je probiotska gljivica koja se preporučuje u svim svetskim vodičima  kod putničke dijareje za decu i odrasle u dozi od 5-10 milijardi ćelija probiotske kvasnice.

 

Osetljivost probiotika kao živih mikrorganizama na ekstremne uslove poput visoke temperature, vlažnog vazduha veliki su izazov za proizvodnju probiotskih preparata. Na tržištu Srbije, dostupni su preparati u a-tech pakovanju koje obezbeđuje dodatnu stabilnost i kvalitet probiotskim prepratima, jer štiti žive mikroorganizme od kiseonika, vlage i svetlosti. Zato im treba dati prednost u odnosu na druge.

 

Za mirno i ugodno putovanje, bezbrižno letovanje sa koga ćete doneti samo lepe uspomene preporučujem da uzimate i dajte svojoj deci probiotik Bulardi®/ Bulardi® JUNIOR sedam dana pre puta, tokom boravka na letovanju i sedam dana nakon povratka kući.

 

Dr Anđelka Radović

pedijatar-gastroenterohepatolog

OB Ćuprija

 

Play Video Play Video