Probiotik poboljšava zdravlje creva

Probiotici su već dugi niz godina u fokusu stručne javnosti. Konstantno se sprovode brojne kliničke studije koje dokazuju njihov značaj za naš organizam, primarno probavni.

 

Probiotici se definišu kao živi mikroorganizmi koji uneseni u poznatom broju ostvaruju koristan uticaj na zdravlje domaćina. Probiotski mikroorganizmi štite od razvoja loših bakterija jer održavaju balans u crevima. Drugim rečima, oni imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina jer poboljšavaju rad creva i olakšavaju probavu.

 

U našim apotekama može se naći mnogo vrsta odnosno sojeva probiotika.

 

Ipak, postoji jedan poseban soj. Jedini probiotski kvasac pod nazivom Saccharomyces boulardii. Ono što je za ovaj oblik probiotika važno znati je da je, kao gljivica, otporan na sve vrste antibiotika. Suprotno tome, svi drugi probiotici nisu uvek sigurni za primenu tokom antibiotske terapije. Naime, većina probiotskih preparata u svom sastavu sadrži dobre bakterije, koje su osetljive na delovanje antibiotika.

 

Probiotik uz antibiotik

Anti­biotici se koriste isključivo u lečenju bakterijskih infekcija. Koristimo ih da bi uništili loše bakterije koje su izazvale bolest u našem organizmu. Ali, oni nisu “pametni lekovi”, koji bi mogli da razlikuju loše od dobrih bakterija koje normalno žive u našim crevima.  Upravo ta činjenica tokom terapije antibioticima utiče na narušavanje ravnoteže i oštećenje crevne flore, a može dovesti i do brojnih stomačnih tegoba. Danas se smatra da svaki drugi pacijent na terapiji antibioticima, bez obzira na pol i uzrast, pati od dijareje, grčeva, nadimanja, mučnine. Sve ovo neprijatno komplikuje i produžava postojeću infekciju koju želimo da savladamo. Dakle, antibiotici leče, ali imaju i čitav niz neželjenih efekata, pa uvek moramo voditi računa da sprečimo nastanak takvih stanja.

 

Kada uz antibiotik uzimamo probiotske preparate koji sadrže dobre bakterije, pored velike mogućnosti da ih antibiotik uništi, postoji i mogućnost da one razmene rezistentne gene sa patogenim bakterijama. Time bi loše bakterije mogle postati otporne na antibiotik. Da li možete zamisliti situaciju da antibiotik izgubi svoju efikasnost u borbi protiv loših bakterija? To bi izazvalo katastrofu planetarnih razmera i ugrozilo opstanak čovečanstva. A upravo zbog sve veće zloupotreba antibiotika, već postoji mnogo sojeva otpornih na njihovo delovanje.

 

Upravo u tome je značaj primene probiotske gljivice S.boulardii, koju je otkrio francuski mikrobiolog Henri Boulard 1923. godine. On je iz kore voća liči izolovao kvasac Saccharomyces, koji će kasnije po njemu dobiti naziv Bulardi. S.boulardii ima 10 puta veći prečnik ćelije u odnosu na ćeliju bakterija, pa tako može da veže više patogena, što dodatno ubrzava njihovu eliminaciju patogena iz creva.

 

Samo Bulardi se može uzimati u isto vreme sa antibiotikom

Ono što takođe treba naglasiti jeste da se samo Bulardi (bez obzira da li je u kapsuli ili kesicama) može uzimati u isto vreme sa antibiotikom. To ne važi za bakterijske probiotike, jer i kada ih uzmete sa razmakom od 2 ili 3 sata postoji veliki rizik da će antibiotik delovati i na njih, i time smanjiti efikasnost preparata koji pijete, sa ciljem da sprečite stomačne tegobe.

 

Ako pijete antibiotik na svakih 6 ili 8 sati, to znači da ćete samo uz S.boulardii biti pošteđeni dodatnog gledanja na sat i uklapanja zgodnog termina kada možete popiti i svoj probiotik, a da to ne zaboravite.

 

Najvažnije je da se probiotik uvek uzima prema smernicama i kliničkim studijama. Bulardi se nalazi u svim svetskim preporukama i već skoro 100 godina od otkrića predstalja najispitivaniji i najistraživaniji probiotski soj na svetu.

 

Na kraju uvek posebno treba obratiti pažnju i na broj sojeva koji su deklarisani na kutiji i koji se nalaze u jednoj dozi. Bulardi je dostupan u dozi od 5 i 10 milijardi probiotskih kolonija, što predstavlja optimalnu dozu prema svetskim preporukama. One su posebno zaštićene u dodatnoj flow pack foliji, što garantuje broj sojeva i na isteku roka trajanja, jer, NE ZABORAVIMO, i bakterije i gljivice su živi mikroorganizmi.

 

 

U zaključku, probiotik Saccharomyces boulardii:  

 

  • štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluznice creva posle terapije antibioticima
  • jedini se može uzimati zajedno sa kapsulom antibiotika
  • jedini probiotik koji prepoznaje i na sebe vezuje patogene uzročnike dijareje i izlučuje ih iz creva
  • jedini luči enzime koji inaktiviraju enterotoksine – čime se smanjuje oštećenje sluznice i epitela creva
  • ne sadrži gluten ni laktozu i hipoalergen, dostupan je u obliku kesica  i kapsula, koje se mogu otvoriti, a sadržaj umešati u napitak po izboru
  • probiotik Bulardi se može neograničeno upotrebljavati, jer nema nikakvih neželjenih dejstava