Razumevanje šta su najčešći uzroci dijareje može vam pomoći da izbegnete i sprečite potencijalnu dijareju. Svi znamo kako proliv (dijareja) mogu biti neprijatni i javiti se često u najgorem mogućem trenutku za nas…

Iako se dijareja, tj. proliv često povuče sam od sebe u roku od dva do tri dana, stručni saveti vam mogu pomoći da uspešno prevaziđete ovo neprijatno stanje. U svakom slučaju vrlo je bitno da znamo odakle dijareja kreće i šta su najčešći uzroci dijareje (proliva), kako bi je sprečili.

 

Uobičajeni uzroci dijareje uključuju:

1. Stomačni virus

Virusni gastroenteritis (stomačni grip) je jedan od čestih uzroka dijareje. Uz najupečatljiviji simptom-vodenaste, česte stolice, najverovatnije ćete imati i :

 • bol u stomaku
 • mučninu
 • povraćanje

Ove vrste virusa uključuju norovirus i rotavirus, koji se mogu razviti nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili deljenja ličnih predmeta sa zaraženom osobom.

 

2. Pojedine lekove

Osetljivost i reakcija organizma na određene lekove takođe može izazvati pojavu proliva. Ovo se može dogoditi nakon uzimanja antibiotika, lekova protiv bolova, i lekova koji se koriste u terapiji kancera.

 

3. Kontaminiranu hranu

Dijareja koja se javi posle konzumiranja kontaminirane hrane, se može nazvati i trovanje hranom. Ova dijareja se može javiti ako pojedete hranu kontaminiranu bakterijama, parazitima ili toksinima. Uzročnici dijareje koji se prenose hranom mogu obuhvatati sledeće bakterije:

 • Salmonela
 • E. Coli
 • Listeria monocitogenes
 • Clostridium botulinum (botulizam)

 

4. Alergiju ili osetljivost na određenu vrstu hrane

Ako imate intoleranciju na laktozu, može se razviti dijareja nakon konzumacije mlečnih proizvoda. Oni uključuju mleko, sir, sladoled i jogurt.

Alergija na hranu ili osetljivost na razne grupe namirnica mogu takođe mogu biti uzroci dijareje. Na primer,možete imati dijareju nakon što jedete hranu koja sadrži gluten – pšenicu, testeninu ili raž.

 

5. Konzumaciju veštačkih zaslađivača

Ovo su manje poznati uzroci dijareje. Ali, ako ste osetljivi na veštačke zaslađivače, možete imati proliv nakon što pojedete hranu ili piće koji sadrže zaslađivače. Veštački zaslađivači se mogu naći u dijetalnim napicima, proizvodima bez šećera, žvakaćim gumama, pa čak i nekim bonbonama.

 

6. Gastrointestinalne smetnje i tegobe

Proliv je ponekad simptom probavnih smetnji. Ako imate dijagnozu Crohnove bolesti ili ulceroznogkolitisa, možete imati česte vodenaste stolice. Takođe, sindrom iritabilnog creva može da prouzrokuje naizmeničnu pojave proliva i opstipacije.

 

Uzroci dijareje: Saveti za sprečavanje proliva!

Proliv (dijareja) izazvan virusom ili bakterijskom infekcijom je zarazan. Možete se zaštititi i sprečiti ga na sledeći način:

 • često perite ruke
 •  izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju virus
 • dezinfikujte površine koje najčešće dodirujete
 • ne delite sa drugim osobama lične predmete poput četkice za zube i slično

 

Ako imate dijareju nakon što ste započeli novu terapiju lekovima, upitajte svog lekara o alternativnom leku ili eventualnom smanjenju doze.

 

U cilju sprečavanja proliva takođe se možete zaštititi temeljnim kuvanjem hrane, kao i pranjem voća i povrća pre pripreme. Takođe se pobrinite da znate odgovarajući način pranja ruku. Koristite toplu vodu, sapun i perite ruke najmanje 20 sekundi. Ako voda nije dostupna, koristite sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola ili vlažne antibakterijske maramice.

 

Da biste prepoznali moguće alergije na hranu ili osetljivost, vodite dnevnik hrane i napišite sve što pojedete u roku od nekoliko nedelja. Zabeležite dane kada ste imali dijareju i posle kojih namirnica se to dešava. Vođenje dnevnika o hrani može vam pomoći da utvrdite da li imate netoleranciju na laktozu ili osetljivost na gluten. Zatim možete isprobati eliminacionu dijetu. Uklonite sumnjivu, problematičnu hranu iz ishrane i pogledajte da li se vaši simptomi poboljšavaju ili nestaju.

 

Za poremećaj probave razgovarajte sa lekarom ako smatrate da vaša trenutna terapija ne deluje.

 

Kada potražiti pomoć lekara?

Potražite pomoć lekara zbog dijareje koja traje duže od tri dana ili ako pokažete znakove izuzetne dehidratacije. Ovo može da uključi jaku žeđ, smanjeno mokrenje i vrtoglavicu.

 

Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate:

 • konstantnu teperaturu iznad 38 ° C
 • krvave ili crne stolice
 • izuzetno jak bol u stomaku

 

Pored ovih navedenih saveta za sprečavanje dijareje, ipak ne možemo stoprocentno nekada sprečiti da se ona javi. A tada vam je pored svega ovoga prvenstveno potreban dobar probiotik.

 

Bulardi

 

Bulardi Probiotik u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojeće dijareje!

Svojim jedinstvenim mehanizmom delovanja Bulardi Probiotik vezuje loše bakterije za sebe i razgrađuje bakterijske toksine pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz creva i sprečava njihovo štetno dejstvo.

 

Bulardi Probiotik izuzetno efikasno sprečava pojavu dijareje ukoliko se uzima preventivno.

 

Bulardi Probiotik je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima.