Upoznajte Kipar, dragulj Sredozemlja i ne dozvolite da vam išta pokvari ovu savršenu letnju avanturu!

 

Kipar leto 2024.

Plaže su samo deo priče o odmoru na Kipru. Ovo ostrvo je i dom planinskog pejzaža, vekovima starih znamenitosti i nezaboravne hrane. Kipar sa razlogom zovu Ostrvo za sve. Ono će vam, zahvaljujući specifičnom položaju, sasvim sigurno prirediti letovanje za pamćenje. Od prelepih plaža, ljubaznih lokalaca, preko neverovatno živopisne i ukusne kuhinje, pa sve do noćnih izlazaka – Kipar zaista nudi odmor iz snova za svaki profil turista!

 

Zahvaljujući svojim dugačkim peščanim plažama, drevnim znamenitostima i veselom noćnom životu, Kipar je savršena kombinacija opuštenih i živahnih odmarališta na ivici ostrva, zajedno sa prelepim plažama. Čak 64 plaže su sertifikovane Plavom zastavom. A ako odete u unutrašnjost, naći ćete pospana sela, skrivene zaseoke i živopisne planine Troodos.

 

Region Larnake

Regija Larnaka na Kipru srce je porodičnog omiljenog letovališta Protaras. Njegova zlatna plaža i čisto plitko more su dobitna kombinacija za svakoga sa mališanima. Glavno šetalište ima dobru kombinaciju restorana, kafića i barova. Ovaj deo Kipra savršen je izbor sa sve one koji na letovanje odlaze sa decom, suncobranima, prostirkama, kanticama, šlaufima, dušecima.

 

Nekako ćete lakše „preživeti“ sve one izazove koje porodično letovanje nosi sa sobom. Znate na šta mislimo – jedan je gladan iako je malopre bila užina, drugom smeta sunce… Onda se ovom prvom ne izlazi iz mora, svi su opet gladni, sunce im je jako, nestala je kofica, žele i kokos i pitice koje se prodaju na plaži… Zatim žele opet u vodu, pa u stvari neće u vodu… I sve tako u krug. Ove pitome i pregledne plaže zaista su spas u vidu mnoge druge dece, beskrajnog kopanja po pesku, pravljenja zamkova, brćkanja u plićaku. A potom i kafe u hladu u mnogobrojnim barovima, lako dostupne i ukusne hrane na samoj plaži.

 

Nešto južnije je Aja Napa. Najpoznatija kao meka za klabing. Takođe je dom jedne od najboljih plaža na ostrvu. Ima prelepi stari grad koji je dušu dao za šetnje i slikanje. Susedna plaža Nisi pokriva čak tri odmarališta. Takođe, ima vodeni park i plažu sa belim peskom sa sopstvenim ostrvcem.

 

Region Pafos

Grad Pafos je najpoznatije odmaralište na zapadnoj obali Kipra. Tradicionalno je lučki grad. Ima pregršt zlatnih plaža, lepu marinu i dugu listu istorijskih znamenitosti, uključujući Kraljevske grobnice. Na drugom mestu u regionu je Limasol. On ima plažu od nekoliko kilometara, kao i Koralni zaliv, gde ćete pronaći veliku uvalu u obliku potkovice. Ova uvala ponosno nosi Plavu zastavicu. Ako želite mir i odmor, daleko od ljudi, negde daleko od svega, za vas su mirna primorska sela Polis, zaliv Amathus i Lači. Daće vam autentično iskustvo ostrvskog života.

 

Pored toga, odlazak u turski deo Kipra ima posebnu čar. Izgubite se u uskim uličicama bazara. Obucite se od glave do pete za smešne pare i ponesite kući tipične turske drangulije. Svakako predah od kupovine iskoristite za fenomenalne turske restorane, gde ćete uživati u egzotičnim ukusima. Naša preporuka je da sa sobom kući donesete i brojne začine – od šafrana do cimeta!

 

Kipar leto 2024.: Kiparska kuhinja

Pored dugačkih plaža, šopinga, obilaska znamenitosti i atrakcija, Kipar svoj šarm duguje i specifičnoj kuhinji koja osvaja i srca i nepca! Tradicionalna kiparska hrana nije mnogo drugačija od grčke, tako da ćete u brojnim restoranima naići na razne vrste musake, punjeno lišće vinove loze i meso pečeno u ‘souvla’ roštilju, pećnici u obliku kupole.

 

Tradicionalna kiparska hrana uključuje i suvlakiju (ćevapi sa roštilja), shaftalia (kobasice na žaru), afelu (svinjetina marinirana u korijanderu), prženi halumi sir, masline, pita hleb, kolokasi (korenasto povrće), jagnjetinu, artičoke, leblebija (stifado i zec). A daleko najbolji način da se odmah upoznate sa kiparskom hranom je da naručite meze tanjir; ovo će verovatno uključivati mnoge od gore navedenih namirnica i biće servirano sa raznim hlebovima i umacima. Tradicionalni umaci uključuju caciki, koji se pravi od jogurta sa nanom i krastavcem, i taramosalatu, koja je ružičasta i pravi se kombinovanjem ikre bakalara, pirea od krompira, limuna, luka i ulja. Takođe, vredi napomenuti da će meze nesumnjivo uključivati halumi sir, koji se donekle razlikuje od halumija bilo gde u svetu, jer često dolazi od mleka lokalnih koza hranjenih timijanom.

 

Kiparski specijaliteti

Uopšteno govoreći, Kiprani preferiraju dobro začinjenu i stavljaju voće (i sušeno i sveže) u puno jela. Takođe ćete otkriti da je sveže voće dostupno svuda, od restorana i kafića, do uličnih štandova i pijaca. Za one koji vole slatko, tu je poznata baklava (lisnato testo punjeno orasima i natopljeno sirupom), loukoumi (ratluk ili poznatiji širom sveta kao „Turkish Delight“) i kolačić u obliku prstena koji se zove koulourakia. Većina deserta sadrži orašaste plodove i sušeno voće, a torta i sladoled su takođe veoma popularni.

 

Dakle, što se hrane tiče postoje samo dva problema!

 

Prvi je šta izabrati a drugi je izboriti se sa svim tim novim i za nas netipičnim ukusima. Ovaj prvi problem se lako reši, dok za drugi morate dobro da se organizujete da ne biste imali željenog pratioca na ovom lepom putovanju!

 

Kipar leto 2024.: Putnička dijareja, neželjeni gost na vašem odmoru

Putnička dijareja se dobija uglavnom preko hrane i vode, ali se može preneti i sa osobe na osobu. To je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se javljaju tokom putovanja a najčešće pogađa turiste između 20 i 40 godina, kao i dečicu! Dijareja kod putnika obično traje 3 do 5 dana, većina slučajeva je blaga i ne zahteva poseban tretman.

 

Sa druge strane, da li ste spremni da žrtvujete nekoliko dana ionako kratkog odmora i da ga provedete u sobi, prikovani za WC šolju kada Kipar doziva sa svih strana – sa plaže, iz restorana, barova, znamenitosti?

 

Kako sprečiti, radije nego lečiti?

Pre svega, dobro je da se edukujete o važnosti probiotika!

 

Ukoliko počnete da ga uzimate nedelju dana pred put, šanse za putničku dijareju se znatno smanjuju. Nastavite da ga uzimate i tokom boravka i budite sigurni da ste uradili sve što je do vas da do nemilog susreta sa putničkom dijarejom ni ne dođe!

 

Ipak, imajte u vidu da nije svaki probiotik idealan zaštitnik.

 

Bulardi sa vama na Kipru, za zasluženi odmor bez briga!

Saccharomyces boulardii je probiotska gljivica koja ima najviši nivo dokaza u prevenciji, ali i tretmanu putničke dijareje. Upravo zbog toga, Bulardi probiotik® je idealna zaštita za celu porodicu od putničke dijareje. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma! Od porodice Bulardi®, dostupni su vam Bulardi® 500 koji doprinosi poboljšanju imunog odgovora u borbi protiv virusa, bakterija i njihovih toksina, kao i Bulardi® Junior za vaše mališane sa cinkom koji smanjuje težinu i trajanje dijareje, i dodatno jača imunitet.

 

Vaše je samo da uživate u čarima ovog prelepog ostrva, bez bojazni od neželjenih saputnika u vidu putničke dijareje. Vodite računa o zdravlju svog stomaka i uživajte u svim neverovatnim prizorima i ukusima Kipra!

 

Bulardi® 500 i Bulardi® Junior možete kupiti iz udobnosti vašeg doma putem online kupovine, kao i u svakoj bolje snabdevenoj apoteci. Pripremite svoj stomak za putovanje i opustite se na svom zasluženom letovanju, a Bulardi® će se pobrinuti da to zaista tako i bude, pogotovo ukoliko počnete na vreme da ga koristite, najmanje sedam dana pre putovanja!

 

Play Video Play Video