Pronalazak antibiotika nesumnjivo je obeležio medicinu XX veka. Međutim, pored svih korisnih efekata, uzimanje antibiotika nosi i rizik od nastanka različitih komplikacija. 


Zbog čega se javljaju neželjena dejstva?

 

Anti­biotici se koriste u lečenju bakterijskih infekcija. Uzimamo ih da bismo uništili loše bakterije koje su izazvale bolest u našem organizmu. Međutim, antibiotici ne deluju selektivno. To znači da ne mogu da razlikuju loše od dobrih bakterija, koje normalno žive u našim crevima. Upravo zbog toga, tokom terapije antibioticima dolazi do narušavanja ravnoteže crevne flore, i pojave brojnih stomačnih tegoba.

 

 

Danas se smatra da svaki drugi pacijent na terapiji antibioticima, bez obzira na pol i uzrast, pati od dijareje, grčeva, nadimanja i mučnine. Neželjena dejstva komplikuju i produžavaju lečenje postojeće infekcije, zbog čega uvek moramo voditi računa da sprečimo nastanak takvih stanja. Zbog toga se uz svaki antibiotik uvek preporučuje probiotik.

 


Šta se dešava kada uz antibiotik uzimamo probiotik koji sadrži dobre bakterije?

 

Antibiotik istovremeno sa lošim, uništava i deo dobrih bakterija iz probiotika. Zbog toga se savetuje njihovo uzimanje u razmaku od 2 do 3 sata. Međutim, čak i tada, postoji veliki rizik da će antibiotik uništiti dobre bakterije i tako oslabiti dejstvo probiotika.

Dodatno, postoji mogućnost razmene genetskog materijala, usled čega loše bakterije mogu postati otporne na antibiotik. Da li možete zamisliti situaciju u kojoj antibiotik izgubi svoju efikasnost u borbi protiv loših bakterija? To bi izazvalo katastrofu planetarnih razmera i ugrozilo opstanak čovečanstva. Zbog nepravilnog korišćenja i zloupotrebe antibiotika, već postoji mnogo sojeva otpornih na njihovo delovanje.  Ne želite dodatno da povećate rizik.

 


Probiotik uz antibiotik? Da, ali ne bilo koji!

 

Važno je da znamo, da među probiotskim kulturama, od kojih su skoro sve bakterije, posebno mesto zauzima Saccharomycesboulardii (Bulardi) sa izuzetno jakim probiotskim dejstvom. Bulardi je jedinstven, jer je kao probiotska kvasnica u potpunosti otporan na sve vrste antibiotika, zbog čega jedini može da se koristi istovremeno sa antibioticima.

 

 

Superioran – Bulardi ćelija je 10 puta veća od ćelije nekih drugih bakterijskih probiotika. Vezuje za svoju površinu veći broj loših bakterija i njihovih toksina, pa ih brže, bolje i bezbednije izbacuje iz organizma. 

Danas, gotovo 100 godina od otkrića, Bulardi predstavlja najispitivaniji probiotski soj na svetu. Zbog brojnih kliničkih studija koja potvrđuju njegovu efikasnost, Bulardi u svim svetskim gastroenterološkim preporukama predstavlja prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareja izazvanih antiboticima. 

 


Zašto Bulardi probiotik?

 

 

– Jedini može da se uzima istovremeno sa antibiotikom.

– Štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluznice creva posle terapije antibioticima.

– Bulardi ćelija je 10 puta veća od ćelije nekih drugih probiotika.

– Vezuje za sebe veći broj uzročnika dijareje i izbacuje ih iz organizma.

Play Video Play Video