Grčka leto 2024.

Kako da ove sezone uživate u svom letovanju, bez brige i stresa? Isplanirajte svoje uživanje – od izbora destinacije do zdravlja cele porodice na putu!

 

Leto nam je tu iza ćoška i sve više razmišljamo kuda na letovanje. Svima nam je neophodan predah i da napunimo baterije za još jedan krug oko Sunca. Zato je važno da pažljivo odaberemo destinaciju, kao i da se dobro pripremimo i organizujemo, kako bismo se na letovanju opustili, bez bojazni da nas nešto može iznenaditi i pokvariti nam odmor.

 

Kao i većina naših sunarodnika, razmišljate o Grčkoj, zar ne?

 

Nije ni čudo. More je toplo, hrana izvrsna, cene pristupačne, plaže čarobne a Grci ljubazni i uvek ozareni kada nas vide! Ukoliko razmišljate da se ove godine otisnete na neko od grčkih ostrva, ovaj tekst će vam pomoći da prelomite.

 

Grčka leto 2024.: Najpopularnija grčka ostrva I

Ostrva su glavna karakteristika Grčke i njenog mora i sastavni su deo kulture ove zemlje. Da li ste znali da Grčka ima preko 6.000 ostrva raštrkanih u grčkim morima, od kojih je samo 227 naseljeno?

 

Hajde da napravimo listu najpopularnijih ostrva za letovanje, pa vi odlučite gde vidite sebe ovog leta!

 

Počinjemo sa Kritom, najjužnijim ostrvom Evrope. Fantastične plaže, vodeni sportovi, venecijanske luke, brojni muzeji – ovde ćete doživeti i sjajno kupanje ali, i kulturno uzdizanje i uživanje. Naravno, hrana je ovde, kao uostalom i svuda u Grškoj – sveža i preukusna! Ipak, ako volite da se osamite, imajte u vidu da su velike gužve na lokalitetima i udaljenim plažama do kojih se dolazi brodom. Od gastro turizma, preporučujemo različite lokalne sireve, odlično maslinovo ulje i jake likere.

 

Sledeće ostrvo je nezaobilazni Santorini, nastao erupcijom vulkana. Upravo zahvaljujući tome, možete se kupati na plaži sa crnim peskom ili popeti do vrha vulkana što je zaista poseban doživljaj! Još jedna atrakcija ovog ostrva su prelepe bele kućice, nanizane na stenama koje pružaju pogled koji oduzima dah, kao i uske i vijugave uličice! Kao i na Kritu, i na Santoriniju možete očekivati veliki broj turista tokom letnje sezone. Ovde obavezno probajte minijaturne, preslatke lubenice, beli patlidžan, čeri paradajz i posebnu vrstu graška od koga se pravi specijalitet grčke kuhinje, fava!

 

Rodos je ostrvo burne istorije! Smešteno udobno između Krita i Turske, ovo mediteransko ostrvo ima savršeno očuvan srednjovekovni grad koji jednostavno morate obići. Pored te atrakcije, Rodos nudi i divne plaže poput Falirakija i Lindosa ali, preporuka je da iznajmite auto ili motor i sami istražujete ovo zanimljivo ostrvo i njegove čuvene lokalne taverne koje nude domaće specijalitete.

 

Grčka leto 2024.: Najpopularnija grčka ostrva II

Mikonos je sa pravom proglašen jednim od najlepših grčkih ostrva koje privlači i svetske zvezde! Prelepe i uređene plaže savršena su scenografija za lude žurke koje su ovom ostrvu i obezbedile nadimak „grčka Ibica“! Posle dobre žurke sigurno će vam prijati Kopanisti, odstajali meki sir sa biberom, specifičan za Mikonos!

 

Lefkada je netipično ostrvo jer je mostom povezano sa kopnom pa do vašeg odredišta možete stići i bez trajekta. Mesto je na kome ćete pronaći neke od najzanimljivijih plaža na svetu ali, za dolazak na većinu morate se malo potruditi jer Lefkada svoje dragulje krije iza mnogobrojnih gora. Takođe, imajte u vidu da vetar na ovom ostrvu podigne talase toliko visoko da je kupanje zabranjeno. Ali, turisti tada obično „beže“ od vetra, tražeći mirni kutak gde vetar ne duva. Ovde preporučujemo specijalitete od sočiva koje se na Lefkadi uzgaja vekovima.

 

Najzelenije grčko ostrvo, Krf, sa sobom povlači i neobičnu vlažnost za Mediteran pa ćete se možda malo i iznenaditi. Ali, to vam zato nadoknađuje bujnim rastinjem oko prelepih plaža. Takođe, ovo mesto je važno i za našu istoriju, pa preporučujemo da obiđete ostrvo Vido gde se nalazi čuvena Plava grobnica. Pastitsado je lokalni specijalitet nastao od venecijanskog Spezzatina – obavezno probajte ovo jelo od govedine i sosa, sa kuvanim sa krompirima i debelo rezanom testeninom.

 

Najveće grčko ostrvo u Jonskom moru je Kefalonija, poznata po vodi boje tirkiza i plažama sa beskrajno dugačkim plićakom, što je idealna varijanta za odmor sa decom. Najpopularnije odredište je Lasi, u blizini glavnog grada i sa tri plaže od kojih je svaka lepša od ove druge. Nemojte propustiti da probate i čuveni slatkiš sa ovog ostrva – sladoled od kozjeg mleka.

 

Rizik od putničke dijareje: Neželjeni saputnik na vašem putovanju

Kada odaberete vaše idealno ostrvo, ostaje vam samo da se dobro organizujete i isplanirate svoje Grčka leto 2024., kako bi ono zaista bilo odmor za dušu i telo. Za početak, važno je znati da svako putovanje sa sobom donosi rizik od mnogih neželjenih pojava. Jedna od neprijatnijih je svakako putnička dijareja. Razlozi za nju mogu biti brojni. Od promene klime, preko vode koju pijete do specifične hrane za grčko podneblje. Vaš stomak je navikao na uslove u kojima živite, naviknut je na vodu koju inače pijete i na hranu koja mu je, uslovno rečeno, poznata. Kada promenite bilo koji od ovih faktora, javlja se rizik da stomak burno reaguje i negoduje na nove uslove. Kako da se zaštitite od toga?

 

Stručnjaci preporučuju da ga za početak pripremite na sve izazove sa kojima se sreće tokom dugog putovanja i prilikom promene sredine. Probiotik je vaš najbolji prijatelj za putovanje i idealno je da počnete da ga uzimate još pre nego što krenete na put. To je preporuka za čitavu porodicu. Kada osnažite svoj stomak i kada mu obezbedite toliko potreban balans, lakše i bolje će se suočiti sa svim promenama koje letovanje u toplim krajevima donosi. Ipak, povedite računa koja probiotska kultura se nalazi u preparatu koji odaberete i u kojoj je dozi. Saccharomyces boulardii je probiotska gljivica koja ima najviši nivo dokaza u prevenciji, ali i tretmanu putničke dijareje.

 

Bulardi® probiotik tokom leta

Upravo zbog toga, Bulardi® probiotik je idealna zaštita za celu porodicu od putničke dijareje. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma!

 

Od porodice Bulardi®, dostupni su vam Bulardi® 500 koji doprinosi poboljšanju imunog odgovora u borbi protiv virusa, bakterija i njihovih toksina, kao i Bulardi® Junior za vaše mališane sa cinkom koji smanjuje težinu i trajanje dijareje, i dodatno jača imunitet – kako biste zaista uživali u svim čarima grčkih ostrva, bez bojazni od neželjenih saputnika u vidu putničke dijareje.

 

Bulardi® 500 i Bulardi® Junior možete kupiti iz udobnosti vašeg doma putem online porudžbine.

 

Play Video Play Video