NEOPHODAN

UZ ANTIBIOTIK

NEOPHODAN

UZ ANTIBIOTIK

BULARDI® Probiotik junior

Probiotik za decu u kapsuli & kesici

N
Dokazano efikasna doza
5 milijardi živih ćelija probiotske gljivice Saccharomyces boulardii
N

Cink smanjuje težinu i trajanje dijareje
i dodatno jača imunitet

N

Bez veštačkih boja, aroma i zaslađivača

Antibiotici i dijareja kod dece – Dr Marija Kocić, pedijatar

Kada i zašto se javlja akutna dijareja? Dr Dragan Prokić, pedijatar-gastroenterolog

Kako dijagnostikujemo akutnu dijareju? – Dr Ivana Kitić, pedijatar gastroenterolog

* WGO (Svetska gastroenterološka organizacija) i ESPGHAN (Evropsko udruženje pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista) preporučuju Saccharomyces boulardii kao prvi izbor u prevenciji antibiotikom asociranih dijareja i u terapiji dijareja. 1

* WHO i UNICEF preporučuju Cink u tretmanu dijareja kod dece, jer efikasno smanjuje težinu i trajanje dijareje i prevenira dehidrataciju.2

Dejstvo

Probiotska kvasnica Saccharomyces Boulardii je otkrivena pre oko 100 godina i od tada je poznata njena uloga u tremtanu dijareja. U brojnim kliničkim istraživanjima, saznali smo i za ostale benefite po zdravlje koje ima ova dobra gljivica.

 

Efikasna doza od 5 milijardi probiotske kulture Saccharomyces boulardii i cinka u rekordnom roku normalizuje rad creva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje dijareje kod dece.

 

SACCHAROMYCES BOULARDII

Probiotici u svom sastavu mogu imati dobre bakterije i/ili kvasnicu. Saccharomyces Boulardii je jedina kvasnica koja ima probiotske karakteristike i brojne benefite u odnosu na probiotske bakterijske kulture. 

 • S. Boulardii ima površinu 10 puta veću u odnosu na probiotske bakterijske.

*   Bulardi® Probiotik junior svojom velikom površinom vezuje za sebe veliki broj bakterija i virusa (uzročnike dijareje) i eliminiše ih iz organizma.

 

 • S. Boulardii kvasnica jedina ima sposobnost da razgradi bakterijske toksine (Salmonella, Clostridium difficile…)

Bulardi® Probiotik junior luči proteaze koje razgrađuju bakterijske toksine, blokira receptorska mesta za toksine i sprečava njihovo štetno dejstvo na sluzokožu digestivnog trakta.

 

 • S. Boulardi je gljivica koja je prirodno otporna na dejstvo antibiotika.

Bulardi® Probiotik junior je jedini probiotski preparat na tržištu koji se može koristiti istovremeno sa antibioticima. 

 • Saccharomyces boulardii podstiče sekreciju imuno faktora i IgA antitela u crevima

* Bulardi® Probiotik Junior jača imunitet i podiže otpornost digestivnog trakta na infekcije.

CINKSMANJUJE TRAJANJE DIJAREJE, SPREČAVA DEHIDRATACIJU i dodatno JAČA IMUNITET

Deca sa dijarejom imaju smanjenu koncentraciju cinka u krvi.

 

Cink dokazano efikasno smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dijareje kod dece.

Suplementacija cinkom u toku dijareje poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način prevenira dehidrataciju. Istovremeno, pomaže regeneraciju epitela creva i obnavljanje njegove funkcije.

Cink se može koristiti i preventivno za jačanje imuniteta i odbrambenih sposobnosti, kako od dijareja, tako i od drugih infekcija.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF su dali zvaničnu preporuku da cink treba da bude sastavni deo tretmana za rešavanje problema dijareje kod dece.

Cink u Bulardi® Probiotik junior je dobijen posebnom lipozomalnom tehnologijom što omogućava da ima:

 

 • Neutralan ukus
 • Bolju podnošljivost
 • Bolju apsorpciju i iskoristljivost

 

Bulardi® Probiotik junior ne sadrži magnezijum stearat, što obezbeđuje povećanu bezbednost za decu.

Za magnezijum stearat se spekuliše da kod pedijatrijske populacije u određenim slučajevima može biti toksičan.
Izostavljanjem ovog sastojka, isključena je bilo kakva mogućnost rizika, i osigurana potpuna bezbednost preparata Bulardi® Probiotik Junior, koji sprečava proliv kod dece.

Bulardi® Probiotik junior ne sadrži gluten i bezbedan je za primenu kod dece koja su sklona alergijama. Kapsula Bulardi® Probiotik junior je biljnog porekla.

 

 • Bulardi® Probiotik junior je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima. Cink u Bulardi® Probiotik junior skraćuje trajanje dijareje i sprečava dehidrataciju tokom dijareje.

Indikacije

N

Akutne dijareje svih uzroka
Bulardi® Probiotik junior skraćuje trajanje dijareje i normalizuje rad creva

N

Tokom uzimanja antibiotika
Bulardi® Probiotik junior pruža zaštitu od štetnog dejstva antibiotika

N

Dijareje na putovanju
Bulardi® Probiotik junior sprečava pojavu dijareja na putovanju

N

Jačanje imuniteta
Bulardi® Probiotik junior jača imunitet i podiže odbrambenu sposobnost digestivnog trakta

1. Akutna dijareja kod dece

Akutni gastroenteritis ili akutna dijareja je pojava smanjene konzistencije stolice (neformirane, kašaste ili vodenaste stolice) sa ili bez pojave češćeg pražnjenja (najmanje 3 stolice u 24h) koja može i ne mora biti praćena povraćanjem i povišenom telesnom temperaturom.

 

Najčešći prouzrokovači akutne dijareje u dečijem uzrastu su:

VIRUSI  Rotavirus, u zemljama sa visokom pokrivenošću vakcinom  Norovirus
BAKTERIJE  Salmonella i Campylobacter jejuni
TOKSINI BAKTERIJASalmonella, Clostridium Difficile
PARAZITI Giardia Lamblia SVI ANTIBIOTICI

 

Akutna dijareja pogađa decu različitog uzrasta, češće se javlja kod mlađe dece, do 5. godine starosti. Akutna dijareja je  najučestalija tokom leta i rane jeseni, a Rotavirusni gastroenteritisi u zimskim mesecima i u rano proleće. Praktično na našem podneblju dijareja u dece je prisutna tokom cele godine.

Prodorom uzročnika dijareje u digestivni trakt deteta, dolazi do ubrzane pasaže hrane i obilnog izlučivanja vode i elektrolita. Stolica postaje retka, kašasta ili potpuno tečna, zavisno od stepena infekcije. Ovako učestalim vodenim stolicama, neretko povraćanjem, bolesno dete gubi vodu i elektrolite, što predstavlja potencijal za razvoj dehidratacije.

Prioritet u lečenju dijareje kod dece je: 

1. Rehidratacija – nadoknada elektrolita i tečnosti oralnim ili intravenskim putem

2. Realimentacija – odmah nakon rehidratacije treba početi sa ishranom deteta

3. Upotreba probiotika

  Korist probiotika u terapiji dijareja je nesumnjiva, i potvrđena nizom kliničkih studija. Probiotici podižu imunitet u crevima, ali i pomažu u eliminaciji uzroka infekcije. Dodatni benefit u terapiji dijareje ima cink jer skraćuje trajanje dijareje i prevenira dehidrataciju. Saccharomyces Boulardii je probiotski soj sa najviše preporuka za tretman akuntnih dijareja1.

  • Bulardi® Probiotik junior vezuije viruse i bakterije za svoju površinu i podstiče njhovu eliminaciju
  • Bulardi® Probiotik junior sprečava dalji rast i nastanjivanje štetnih bakterija
  • Cink u Bulardi® Probiotik junior-u skraćuje trajanje dijareje, sprečava gubitak tečnosti i elektrolita i prevenira dehidrataciju
  • Bulardi® Probiotik junior jača imunitet creva i podstiče sekreciju antitela koji se bore protiv uzročnika dijareje

  2. Dijareja izazvana upotrebom antibiotika

  Bez sumnje, antibiotici su lekovi koji su spasili čovečanstvo, ali nije nepoznanica njihova loša strana. Mana antibiotika je što ne razlikuju dobre od loših bakterija u crevima, pa pored patogena, što im je i cilj, uništavaju i zdravu crevnu floru. Posledica ovako neselektivnog dejstva antibiotika na digestivni trakt jeste antibiotska dijareja. Ona se može javiti za vreme primene antibiotika, ili čak 2 – 6 nedelja nakon završetka terapije antibiotikom.

   

  Dijareji udruženoj sa antibioticima najpodložnija su deca mlađa od 6 godina. Ranijih godina se spekulisalo o imenima najpotentnijih antibiotika, a sada se zna da dijareju može proizvesti bilo koji antibiotik. Važno je znati da antibiotik ispoljava svoja neželjena dejstva bez obzira na dozu. Dijareja usled štetnog desjtva antibiotika može nastupiti već posle prve doze. 

  Bulardi® Probiotik junior je jedini koji može da se koristi istovremeno u kombinaciji sa svim antibioticima.
   

   

  U pedijatrijskoj populaciji primena Saccharomyces boulardii u dozi od 5 milijardi  dnevno uz antibiotsku terapiju, efikasno smanjuje pojavu dijareje izazvane antibioticima. Bulardi® Probiotik junior ima najviše stepene dokaza za prevenciju antibiotikom izazvanih dijareja1.

   

   3. Dijareja na putovanjima

  Dijareja na putovanjima se javlja usled privremene promene mesta boravka, klimatskih uslova, promene kvaliteta vode za piće i neadekvatne ishrane tokom putovanja. Uzročnici su najčešće virusi, bakterije i paraziti.

  Istraživanja su pokazala da je probiotiska kvasnica Saccharomyces boulardi efikasna u sprečavanju dijareje na putovanjima.

   

  Bulardi® Probiotik junior se preporučuje za prevenciju putničkih dijareja kod dece, 5 dana pre polaska na put i za vreme trajanja putovanja.

   

  Ako se dijareja ipak javi Bulardi® Probiotik junior će je gotovo trenutno zaustaviti i smanjiti sve neprijatne prateće simptome.

  4. Protiv bakterijskih toksina

  Kod trovanja hranom dijareju izazivaju obično toksini bakterija, ali to mogu biti i virusi i paraziti. Najčešće je to Salmonella koja se razmnožava u sirovom živinskom mesu i jajima. Pored toga, često je i trovanje Stafhylococcus-om, ali i toksigenom E. Coli, Clostridium difficile i drugim bakteriama i njihovim toksinima. Trovanje hranom je češće u letnjim mesecima usled neadekvatne pripreme i čuvanja hrane na visokim temperaturama. 

   

  Simptomi trovanja hranom su bolovi i grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proliv koji je najčešće vodeni, ali nekada i sa pojavom sveže krvi, što zahteva posetu pedijatru.

   

  Dete koje povraća, ima dijareju i povišenu temperaturu, zahteva nadzor zbog opasnosti od dehidratacije.

  Neophodno je rehidrirati dete, a potom uključiti neki od probiotskih preparata.

   

  Bulardi® Probiotik junior razgrađuje bakterijske toksine, sprečava njihovo vezivanje za receptore i na taj način onemogućava njihovo štetno dejstvo. Cink u Bulardi® Probiotik junior povećava apsorpciju, a smanjuje izlučivanje elektrolita, pa samim tim sprečava dehidrataciju i skraćuje trajanje dijareja.

  5. Eradikacija Helicobacter pylori i Clostridium difficile infekcije

  Eradikacija je pojam koji označava protokol lečenja koji ima za cilj iskorenivanje ili uništenje određenog uzročnika infekcije. Najčešći protokoli eradikacije koji se sprovode kod nas su za eradikaciju Helicobacter pylori i Clostrudium difficile.

   

  U lečenju Helicobacter Pylori infekcije koriste se tri različita antibiotika. Studijama koje su obuhvatale decu sa Helicobacter infekcijom, značajno veća stopa eradikacije (izlečenje) ove bakterije je zabeležena u grupi dece koja su koristila probiotsku kvasnicu Saccharomyces boulardii u odnosu na kontrolnu grupu gde deca nisu koristila nijedan probiotik. Dodatak Bulardi® Probiotik junior standardnoj trostrukoj antibiotskoj terapiji kod eradikacije H. Pylori smanjuje neželjene efekte (mučninu, proliv) i pospešuje stopu eradikacije Helicobacter pylori.

  Kod dece, kao i kod odraslih, najčešći uzročnih antibiotskog kolitisa je bakterija Clostridium difficile. Ova bakterija je vrlo otporna na standardne antibiotike iako se izoluje, leči se posebnim antibioticima. Dokazano je da dodatak probiotske kvasnice Saccharomyces boulradii tokom upotrebe antibiotika smanjuje rizik od razvoja Clostridium difficile enterokolitisa.

  6. Jačanje imuniteta

  Bulardi® Probiotik junior deluje protektivno na ćelije epitela i zida creva.

  Regeneriše oštećene ćelije epitela zida creva i tako ubrzava oporavak. Sprečava gubitak celovitosti epitela i ulazak štetnih mikroorganizama u krv.

  Bulardi® Probiotik junior pospešuje razgradnju šećera i na taj način povećava preuzimanje hranljivih materija.

  Bulardi® Probiotik junior pojačava imunitet i aktivira odbrambeni sistem u crevima i dovodi do porasta antitela koja se bore protiv uzročnika dijareje. 

  Bulardi® Probiotik junior sprečava jaku lokalnu zapaljensku reakciju tako što smanjuje stvaranje jedinjenja koja uzrokuju zapaljensku reakciju.

  Razlog Doziranje
  Kod akutne i hronične dijareje 1 kapsula / kesica ujutru i 1 kapsula uveče, (kod dece mlađe od 6 godina 1 kapsula dnevno), za vreme trajanja bolesti
  Uz antibiotike 1 kapsula / kesica dnevno tokom terapije antibioticma i 2-4 nedelje nakon završetka terapije
  Kod dijareje na putovanju 1 kapsula / kesica 5 dana pre putovanja i sve vreme trajanja putovanja
  Kod Helicobacter pylori, uz standardnu terapiju 1 kapsula / kesica dnevno tokom trajanja terapije i 2-4 nedelje nakon završetka terapije
  Kod Clostridium difficile, uz standardnu terapiju i za sprečavanje recidiva 2 puta 1 do 2 kapsule / kesice dnevno (kod dece mlađe od 6 godina 1-2 puta 1 kapsula dnevno) u trajanju od 4 nedelje
  Kod zapaljenskih bolesti creva 1 kapsula / kesica dnevno u dugom vremenskom periodu
  Za jačanje imuniteta i regulaciju crevne flore 1 kapsula / kesica dnevno u dugom vremenskom periodu

   

  Svi oblici Bulardi® Probiotik-a junior sadrže 5 milijardi probiotske kulture Saccharomyces boulardii i 5mg mikrokapsuliranog Cinka

  • Kapsula, se po potrebi može otvoriti, sadržaj umešati u malu količinu vode ili napitka po izboru i odmah popiti. Bulardi® Probiotik Junior je bez glutena i alergena tako da je bezbedan za primenu kod dece koja su sklona alergijama. Kapsula je biljnog porekla.
  • Kesica, bez veštačkih boja, aroma i zaslađivačasadržaj rastvoriti u malu količinu vode ili napitka po izboru, promešati i odmah popiti.

  1. Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, Indrio F, Kolacek S, Shamir R, et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Apr;58(4):531–9

  2. WHO. Clinical management of acute diarrhoea. Geneva/New York: World Health Organization/UNICEF; 2004.

  Play Video Play Video