Putnička dijareja predstavlja sindrom vezan za promenu geografske lokacije, koji prate simptomi mučnine, povraćanja i proliva. Javlja se kod značajnog broja ljudi koji putuju u strane zemlje, najviše u letnjem periodu i za vreme godišnjih odmora.

 

Uzroci putničke dijareje

 

Sigurno vam je poznat taj neprijatan osećaj kada vas iznenada zadesi dijareja, upravo onda kad ste se pripremili za lep i dug odmor i otputovali negde. Na putovanju se možete inficirati ako jedete i pijete kontaminiranu hranu ili vodu. Čak ni restorani ne mogu da garantuju da će hrana koju tamo uzimate biti potpuno bezbedna. Hrana kod uličnih prodavaca predstavlja još rizičniju opciju za moguću zarazu. Jelo pripremljeno u samostalnoj privatnoj varijanti je najsigurniji izvor hrane.

 

U izuzetno rizičnu hranu i piće koji na mogu uzrokovati putničku dijareju spadaju: sirovo ili nedovoljno kuvano meso, sirovo lisnato povrće, plodovi mora, nepasterizovani mlečni proizvodi, voda iz česme.

 

 

U bezbedno jelo i piće koje bi trebalo da konzumirate na putovanju spadaju: flaširano piće- voda, topla kafa ili čaj, prokuvana voda, adekvatno kuvana/ pržena hrana (radi potpunog uništavanja bakterija iz hrane).

 

 

Uglavnom putničku dijareju uzrokuju bakterije, od kojih su najčešći podtipovi escherichia coli, shigella, salmonella, campylobacter jejuni i druge. Putnička dijareja može biti uzrokovana i virusima (norovirus, enterovirus, rotavirus) ili parazitima (giardia duodenalis, entamoeba histolytica, cryptosporidium parvum).

 

 

Bez obzira na to kakav je patogeni uzrok (bakterijski, virusni ili parazitski), putnička dijareja je zarazna. Većina pojedinaca se inficira štetnim bakterijama koje se najčešće unose putem hrane ili vode. Bakterije i virusi danima opstaju na površinama kao što su kvake, vrata, ključevi, igračke za decu. Prenose se prstima do usta osobe koja dodiruje lice ili predeo blizu usana- jezik, desni, zube.

 

Simptomi koji prate putničku dijareju

 

Simptomi putničke dijareje obično ne počinju odmah po dolasku u stranu zemlju, već dva do tri dana nakon dolaska. Dijareja se može desiti i nakon što se vratite kući sa putovanja. Zajednički simptomi putničke dijareje su: stomačni grčevi, vodena stolica, mučnina, groznica, povraćanje, glavobolja. Važno je napomenuti da neće svi simptomi dijareje biti prisutni u istom trenutku.

 

 

Dijagnoza putničke dijareje se vrši isključivo na osnovu znakova i simptoma. Prvu pomoć sebi možete pružiti na sledeći način: obavezno pijte 2-3 litra vode dnevno. U prvih 24 sata najbolji izbor su topli čajevi, supe, flaširane vode i sokovi. Tako ćete nadoknaditi izgubljenu tečnost. Tokom naredna 24 sata konzumirajte hranu kao što je pirinač, supa, prepečen hleb-tost, krekeri i žitarice. Posle dva, tri dana možete se vratiti standardnoj ishrani.

 

 

Ako se simptomi dijareje pogoršaju i traju više od par dana, obavezno se obratiti lekaru.

Play Video Play Video