Većina mladih, a i onih malo starijih, poslovnih ljudi, živi za vikend i dane provoda koji se, po pravilu, odvijaju uz koktele ili neki drugi alkohol. Varijacije su brojne, ali su posledice uglavnom slične. Posle jednog takvog noćnog izlaska, sledećeg jutra se obično probudite da se probudite sa otečenom glavom i zujanjem u ušima. Ali to nije sve. Najgora posledica vašeg provoda zalivenog alkoholom je ta, što se može završiti neprestanim boravkom u wc-u narednih dana.

 

Ako primetite navedene znake posle “vesele” noći, ne brinite, ne umišljate. Alkohol zapravo stvara savršenu podlogu za dijareju.

 

 

Kako alkohol deluje na vaš digestivni sistem?

 

Pre svega, alkohol može iritirati sluzokožu vaših creva, što ne samo da stvara dodatnu tečnost koja se izlučuje u vaša creva, već takođe izaziva i česte mišićne kontrakcije. To su iste one kontrakcije koje izazivaju potrebu da idete češće u kupatilo, svaki put kada “protresu” vaš digestivni sistem.

 

 

 

Ako su ove kontrakcije prekomerne, oni mogu potisnuti vašu stolicu napolje pre nego što vaša creva imaju priliku da apsorbuju dodatnu vodu iz vašeg crevnog sadržaja. Rezultat? Upravo tada imate vodenu stolicu, pre nego što je dobro formirana. Ovo je razlog zašto i ispijanje kafe nekada ima sličan laksativni efekat.

 

Pored toga što postanu propustljiva i prekomerno aktivna, vaša creva, iritirana alkoholom, mogu imati problema sa obavljanjem svoje uobičajene aktivnosti apsorbovanja tečnosti. Tada se vaša stolica pojavljuje u obliku dijareje, tj. proliva. Dakle, ovde imamo trostruki negativni efekat- previše tečnosti izlazi iz organizma, premalo tečnosti se apsorbuje, a creva rade prekovremeno kako bi izbacila štetne materije iz organizma.

 

 

Alkohol „ubija“ dobre bakterije u vašim crevima i izaziva dijareju

 

Pored toga, alkohol može „ubiti“ dobre bakterije u vašim crevima, što bi moglo da promeni ravnotežu u digestivnom sistemu. To ponovo dovodi do veće koncentracije loših bakterija i predstavlja problem, jer previše bakterija može dodatno oštetiti sposobnost vaših creva da apsorbuju vodu. Previše alkohola takođe može stimulisati proizvodnju kiseline u stomaku, što u kratkom roku izaziva pojavu dijareje.

 

 

 

Takođe je moguće da nije samo sadržaj alkohola u vašim crevima uzrok vaše dijareje: ostale sastavne komponente raznih alkoholnih pića takođe mogu odigrati ulogu u tome. Na primer, ako imate intoleranciju na gluten ili probleme sa apsorpcijom ugljenih hidrata, pića poput piva ili zaslađenih koktela mogu dodatno nadražiti vaša creva, čineći postojeće simptome još nepodnošljivijim.

 

Neki ljudi mogu takođe doživeti stomačnu iritaciju izazvanu veštačkim zaslađivačima, koji se mogu naći u napicima bez šećera.

 

 

Ograničite alkohol na minimum i izbegnite dijareju

 

Ako želite izbeći dijareju usled konzumiranja alkoholnih pića, zadržite dnevno preporučenu granicu -ne više od dva alkoholna pića dnevno! Što više pijete, dijareja će biti sve gora.

 

 

Zatim se pobrinite da zamenite svako piće čistom vodom. Dobra hidriranost vam može pomoći da razblažite alkohol u organizmu, ublažavajući efekte koje on inače izaziva.

Play Video Play Video