Leto 2024.: Kako organizovati idealan odmor i napuniti baterije u zemlji koja je baš po vašem ukusu i to bez neprijatnih iznenađenja na putovanju?

Da li ste već odabrali svoju idealnu destinaciju za leto 2024. o kome maštate cele godine? Možda ste ipak verni jednoj od njih i posećujete je godinama, bez razmišljanja da je menjate. Bilo kako bilo, svet je veliki i šaren i pruža bezbroj mogućnosti za avanturu, opuštanje i uživanje – šta je kome milo.

 

Hajde da vidimo šta je sve u ponudi ovog leta i koje su prednosti svake od njih. Pored toga, predlažemo i da se organizujete za putovanje u odnosu na destinaciju, kako ne biste doživeli bilo kakvo neprijatno iznenađenje na svom odmoru iz snova!

 

Koje su to zemlje čije more nas mami a lokalci dočekuju raširenih ruku?

Naravno, najbliža destinacija koja nam je nekako i najpoznatija je svakako Crna Gora. Ova mala komšijska zemlja zaista pruža dosta mogućnosti da isplanirate svoje letovanje u skladu sa vašim potrebama. Možete se opredeliti za uzbudljivo i sportsko letovanje na Adi Bojani. Tamo ćete uživati u vodenim sportovima ili jednostavno lenčariti na dugačkim peščanim plažama, gledajući vratolomije zaljubljenika u kite surfing. Poznata po morskim specijalitetima, dugačkom plićaku i nudizmu, za one koji to vole i žele, Ada Bojana je zaista idealno mesto za nešto mladalačkiji odmor.

 

Za porodice sa decom, Boka Kotorska krije ljupka mestašca sa smeštajem na samoj obali. Tu je i pregršt restorančića i mesta za obilazak. Mesta poput Budve i Reževića tu su da mladima i porodičnim ljudima obezbede dobru zabavu, još bolju klopu i velike uređene plaže. Naravno, tu su i one „divlje“ prirodne plaže na kojima vas glasna muzika neće remetiti, a ležaljke nema ni na vidiku. Herceg Novi je omiljeno letovalište svima koji vole duge šetnje pored mora. Pored toga, tu su i gradske plaže sa muzikom, bogatom ponudom hrane i zabavnim sadržajem.

 

Druga omiljena destinacija naših sunardnika je svakako Grčka. Bilo da odaberete jedno od 6000 ostrva ili nešto bliže letovalište koje ne podrazumeva trajekt, u Grčkoj vas sigurno čeka toplo more, izvrsna hrana, odličan šoping, fascinantna istorija i neverovatan izbor plaža. Plaže mogu biti stenovite, skrivene, javne, peščane, šljunkovite, sa ili bez muzike i ponude hrane. Za sve koji ne vole duga putovanja, na raspolaganju su letovališta u Solunskoj ili Olimpijskoj regiji. Za one izdržljivije čeka regija Svetog Đorđa, Epira, kao i poluostrvo Peloponez. Prepustite se čarima Jonskog, Egejskog ili Mediteranskog mora i napunite baterije za godinu pred vama!

 

Osvajanje novih destinacija

Ukoliko ste prešli uzduž i popreko Grčku, Crnu Goru znate napamet, možda je vreme za osvajanje novih destinacija. Šta kažete za Španiju? Naravno, kraljica među turističkim gradovima ove prelepe i živopisne zemlje je svakako Barselona. Ovaj grad čini neverovatan izbor sadržaja za svaku vrstu turista. Bilo da putujete u paru ili sa decom ili sa celim društvom, Barselona će vas ugostiti baš po vašoj meri.

 

Dugačke peščane plaže dodiruju stare delove grada, pa ćete se iz lavirinta Borna, njegovih vijugavih ulica prepunih šarmantnih radnjica, barova i restorana odjednom naći na Barseloneti, gradskoj plaži na kojoj možete jesti morske specijalitete i piti hladnu supu od svežeg povrća – gaspaćo, sa nogama u pesku u jednom od mnogobrojnih ćiringitosa, malih plažnih barova. Siđes je mesto do kojeg se brzo stiže vozom i on je dragulj arhitekture, šopinga, gastro ponude i beskrajnih peščanih plaža. Naravno, ako vam je dosta gradske vreve, Španija nudi i tipična letovališta poput Ljoret del Mara. Tamo se možete opustiti i koncentrisati samo na kupanje i sunčanje, uz pregršt specijaliteta španske kuhinje.

 

Naravno, u igri su i Turska, Egipat, Italija, Hrvatska, pa čak i Ohridsko jezero, odlazak na planinu ili seoski turizam. Ukoliko volite egzotične destinacije, Turska i Egipat vas čekaju. Sa svojom istorijom, morem, plažama, začinima, bazarima, neobičnom kuhinjom odličan su izbor. Hrvatska je tu za one koji su zaljubljenici u prirodu, netaknute plaže, glatke bele stene, miris borove šume, ostrva, pitka vina i morske specijalitete. Ohrid nudi svoje zeleno bistro jezero i zabavu kao nekad.

 

Leto 2024. i neželjeni gost na putovanju: Kako izbeći čuvenu putničku dijareju?

Koju god destinaciju da odaberete – bilo onu u blizini ili neku egzotičnu, na vašem putovanju vam se može priključiti i nezvani gost koji može upropastiti odmor. U pitanju je putnička dijareja. Ona se može pojaviti kao reakcija na promenu klime, vode ili hranu na koju niste navikli. Zato je preporuka stručnjaka da svoj stomak pripremite na sve izazove, koji ga čekaju kada izađe iz svoje poznate zone komfora. Najbolje ćete uraditi za zdravlje vaših organa za varenje a i za vaš odmor iz snova, ukoliko isplanirate svoj put do tančina, i počnete sa pripemama i pre polaska. Uključivanje probiotika desetak dana pred putovanje znatno smanjuje šanse da se dijareja uopšte i pojavi. Takođe, nastavak uzimanja probiotika na samom putovanju, pruža zaštitu čitavoj porodici od neželjene reakcije na hranu, klimu, more ili vodu.

 

Bulardi® Probiotik

Ipak, imajte u vidu da nije svaki probiotik dovoljna zaštita. Stručnjaci se slažu da je Saccharomyces Boulardii najmoćnija probiotska gljivica koja pruža najjaču zaštitu vašeg stomaka i crevne flore. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma! U ponudi, kako online iz udobnosti vašeg doma, tako i u bolje snabdevenim apotekama, naći ćete Bulardi®. Bulardi 500® za odrasle, kao i Bulardi Junior® specijalno kreiran za osetljv dečji stomak. Svaki Bulardi® obezbeđuje sjajnu zaštitu od putničke dijareje. Naravno, ukoliko ga uključite u svoju rutinu i pre polaska na put. Pored zaštite stomaka, on pruža i podršku vašem imunom sistemu. To je veoma važno kada menjate sredinu u kojoj boravite.

 

Neka ovaj odmor bude prepun lepih iznenađenja. A ona neprijatna, poput putničke dijareje, neka vas zaobiđu ove godine. Uživajte u zasluženom odmoru!

 

Srećan put!

 

 

Play Video Play Video