Dijareja kod dece je često način da se dečje telo oslobodi od bakterija. U većini slučajeva, javlja se sa blažim simptomima i nestaje u roku od nekoliko dana. Simptomi dečje dijareje  su proliv, groznica, mučnina, povraćanje, grčevi i dehidratacija.

 

Dijareja kod dece – najčešći uzroci

 

 

Virusi

 

Najčešći uzrok dečje dijareje. Simptomi infekcije virusnim gastroenteritisom često uključuju povraćanje, proliv, stomačne tegobe, glavobolju i groznicu.

 

Lekovi

 

Antibiotici posebno mogu izazvati dijareju kod dece.

 

Trovanje hranom

 

dijareja kod dece

 

Bakterija salmonela takođe izaziva dijareju kod dece. Simptomi se obično pojavljuju brzo, mogu uključivati povraćanje i proliv i imaju tendenciju da nestanu u roku od 24 sata.

 

U ostale uzroke dijareje se ubrajaju iritabilan kolon (nervozna creva), Kronova bolest, alergije na hranu i celijakija.

 

Kako reagovati u slučaju dijareje kod dece?

 

Kao prvo, važno je sprečiti gubitak tečnosti. U slučaju odojčadi i male dece, potrebno je uključiti dodatne količine majčinog mleka i napitke za oralnu rehidrataciju, jer voda nema dovoljno natrijuma, kalijuma i drugih hranljivih materija kako bi bezbedno rehidrirala vrlo malu decu. Starija deca mogu piti skoro sve što vole da nadoknade izgubljenu tečnost.

U slučaju da antibiotici izazovu dijareju vašeg deteta, obavezno konsultujte svog doktora, koji može da preporuči smanjenje doze leka, promenu ishrane, dodavanje probiotika ili prelazak na drugi antibiotik. Istraživanja pokazuju da samo određene vrste probiotika mogu efikasno pomoći u olakšanju dijareje izazvane antibiotikom.

Dok dete ima dijareju, potrebno je napraviti sledeće korekcije u ishrani: jesti znatno manje obroke tokom dana, sa akcentom na slanoj hrani bogatoj elektrolitima kao što je supa i prepečen hleb. Preporučuje se i hrana kao što je kuvano povrće, pečeni krompir, kuvano ili grilovano meso, testenine ili beli pirinač, banane. Mlečne prozvode je bolje izbegavati, ali ako je baš potrebno, možete davati deci one sa niskim sadržajem masti.

 

dijareja kod dece

 

Potrebno je izbegavati prženu, masnu ili brzu hranu, poput peciva, krofni, kobasica, voćnih sokova,
mleka i drugih mlečnih proizvoda , kao i voće i povrće koje može prouzrokovati gasove i nadutost. U takvo povrće ubrajaju se brokoli, paprika, pasulj, grašak, zeleno lisnato povrće i kukuruz, a treba izbegavati i jagodičasto voće i gazirana pića.

 

Može li se dijareja kod dece sprečiti?

 

Gotovo je nemoguće sprečiti da deca dobiju dijareju. Ipak moguće je prevenirati, tj. znatno umanjiti verovatnoću za njeno javljanje praćenjem sledećih koraka:

 

dijareja kod dece

 

  • Pobrinite se da deca dobro i često operu ruke, naročito nakon korišćenja toaleta. Pranje ruku je najefikasniji način da se spreče ove vrste infekcija jer deca prljavim rukama unose bakterije u telo kada grizu nokte, sisaju palčeve ili jedu prstima.
  • Održavajte kuhinjske i toaletne površine čistim.
  • Dobro operite voće i povrće pre jela.
  • Ne dozvolite da deca piju vodu sa izvora reka ili jezera.
  • Izbegavajte kupanje kućnih ljubimaca ili čaša u istoj sudoperi koju koristite za pripremu hrane.

 

 

Doktora treba konsultovati obavezno u slučaju kada dijareju imaju deca mlađa od 6 meseci, kao i u slučajevima kada dijareja traje duže ili je prate visoka temperatura, jaki bolovi u stomaku, vrtoglavica, ili dehidatacija koja se manifestuje sušenjem usta i kože.

 

 

Play Video Play Video